Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bohuslavice na starých mapách.

Jak se obec měnila se dá vyčíst i z historických map. Zde jsou některé.

 

1742.jpg

 Výše uvedená mapa je z roku 1742, to je rok, kdy bylo Slezsko připojeno k Prusku po prohrané válce Marie Terezie s pruským králem Fridrichem II. Velikým. Na ní Bohuslavice nejsou vyznačeny, ale je zřejmé, kde vedly hlavní komunikace mezi centry. Je zda vidět, že cesta z Opavy do Bohumína a dále do Haliče a do Uher nevedla jako dnes přes Hlučín, ale šla přes  Benešov, Kozmice, Darkovičky, Darkovice, Šilheřovice a Bohumín.

1760.jpg

Tato mapa je z roku 1760 a na ní je zajímavé to, že ještě neexistovaly Heneberky-Borová. Psalo se tehdy německy a  Závada je Zawadka,  Vřesina Wresinka. Fajne, že. V té době ještě byl les mezi Bohuslavicemi, Bolaticemi a Zábřehem, asi na Náplatkach.

19-stol.jpgVojenská mapa z přelomu 19. a 20. století. Je na ní zajímavé si všimnout, že do Závady vedly z Bohuslavic 2 cesty, jedna jako dnes a druhá ze zatáčky do lesa k šancím. Taky ještě nebyla cesta z Benešova do Bolatic kolem kaple, ale do Bolatic se jezdilo přes Moravec, nebo přes Zábřeh. A z Kravař ještě nebyla železnice do Hlučína. 

 

1736.jpg

Tato mapa je z roku 1736 a je pro nás  asi nejzajímavější. Bohuslavice jsou znázorněny jako obec s domy po obou stranách cesty a potoka a na potoku je celkem 6 rybníků. Je zde znázorněno umístění kostela ještě starého dřevěného nebo již nového ve výstavbě. Taky jsou patrné dva dvory, Velký a Kafárna a nad písmenem „u“ v názvu vidíme obdélník, což v textu k mapě značí cihelnu. Takže v Bohuslavicích byla cihelna Takže v Bohuslavicích byla cihelna, byla umístěna zřejmě v prostoru Velkého dvoru, respektive lihovaru. Také dnes užívaný název Palarňa spojujeme s pálením lihu v lihovaru, ale starší výraz palarňa se používal pro pec na vypalováni cihel. 

Na mapě je tam i větší stavba, asi nějaký statek, dnes již zaniklý.

mapa-slezsko-1736.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podobná mapa ze stejného období s širším zobrazením oblasti.

 mapa-bohuslavice-1935.jpg

 

 

Mapa z roku 1936. Za zmínku stojí znázornění letiště směrem na Bolatice, ze kterého se létalo i do Prahy, než vzniklo letiště v Ostravě. Při jeho otevření se sešlo na letišti 40 tis. návštěvníků. Pokud se podíváme na lesy, je vidět dokonalá cestní síť, to ukazuje na novou výsadbu jehličnanů a intenzivní pěstování stromů pro potřeby dolů majitele Rothschilda.

 

Na internetu jsou dnes interaktivní ortofotomapy z leteckého snímkování z roku 1954 a ze současnosti, viz. odkaz http://kontaminace.cenia.cz/ .

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Proč navrátí naše území?

(Honza, 15. 4. 2018 17:27)

Neměl by nám každý prohrané Slezsko vrátit a ostatní území. Vždyť to byla vlastně okupace, okupanti prohráli cizí území neboli naše. Za druhé světové války nám zabavili Zakarpatská opupanti a po válce nám opět nic nevrátili. To je jako pásmo Gazy. Kdybychom uvahove začali dělat bombové útoky na tzv. našem okupovaném území. To je nynější Slezsko apod., Byli bychom v právu. Dal bych to i po letech k mezinárodnímu soudu, kdybychom si Češi přivlastnili jenom 1m, to byl cirkus a haló ve světě, ale kdyby nám někdo zabavil třeba Plzeň nic by se nedělo. Na co být v NATO a OSN, když nám nevrátí naše území, proč máme chránit cizí území, za naše peníze, když nám nikdo nevrátí území, které nám prohrála např. okupantka Marie Terezie.