Jdi na obsah Jdi na menu
 


Které rody jsou zřejmě v Bohuslavicích nejstarší ?

 Z dostupných matrik, které začínají rokem 1692 se dá zjistit, že v Bohuslavicích té doby žilo několik rozvětvených rodin, které s vzájemně proplétaly manželskými svazky, takže za těch X generací v nás koluje část krve i duše  našich starousedlíků a spoluobčanů. Na konci třicetileté války až do konce 17. století žily v Bohuslavicích následující rody, seřazeny podle abecedy, psáno v dnešní podobě:

Benek, Bula, Dominik, Chřibek, Kocur, Kozák, Kučera, Miketa, Mokrý, Newrzella, Postulka, Režný, Štefek, Vitásek,  Veverka

Aby se osoby stejného příjmení lépe identifikovaly, dostávaly přízvisko, které je charakterizovalo. Vzpomněl jsem si na několik:

 

 

 

Benda, Mošek , Čuba, Jakubek , Šimon, Pavelek, Hulan,  Mlýnek,  President, Kovalovec,  Bulovec,  Kralovec,  Šnajder,  Fuksa,  Hiks,  Struhala,  Čutlik,  Šobik, Větřák,  Mamka,  Šivek,  Josefik, Čujny,  Paragraf,  Bažan,  Julik,  Lamcha

 

Je jich určitě více, a je potěšitelné, že ve většině případů nejsou hanlivé a potomci se můžou k nim hlásit ještě dnes.

 

Byly však příjmení a rody, které naše předky v Bohuslavicích doprovázely někdy i celá staletí, ale následně vymřely nebo se odstěhovaly. Patří jsem například tato příjmení:

 

Reisky, Moravetz, Bužek, Gallus, Stary, Badura, Tichy, Teslik, Goldin, Lentz, Adamik, Kiseli, Schmidt, Kermaschek, Blasy a jiní.

 

Dnes se někteří nositelé stejných příjmení myslí, že nejsou příbuzní ani vzdálení, protože dokonce mají různě psaná příjmení stejného fonetického znění. Není to ale pravda, určitě obrazně řečeno,  jeden Kocur do Bohuslavic nepřišel z Brna a druhý z Prahy. Všichni Kocuři, ať se píšou jakkoli, mají společného předka, možná před 15 generacemi,  jsou příbuzní, což by prokázal rozbor a porovnání DNA. A to, že se nepíše jejich jméno stejně, je jen otázka zapisovatele údajů do matriky při úkonu, nejčastěji narození. Můžeme to pozorovat v matrice v průběhu času, jak je tam komoleno normální jméno Mrkva. Najdeme jej v následujících podobách:

 

Mrkva, Mrkwa, Mirkva, Mirkwa, Mürkva, Mirqa, Myrkva a pořád se jedná o potomky jednoho Mrkvy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář